Circulariteit draait dus om waardebehoud en waardecreatie in de gehele keten. Waardebehoud en waardecreatie in de keten wordt makkelijker en winstgevender wanneer organisaties zelf verticaal integreren of samenwerken met ketenpartners. Hierbij doel ik op strategisch samenwerken waarin ook daadwerkelijk samen wordt geïnnoveerd. In het bedrijfskundig werkveld noemt men dit ook wel open innovatie.
Wanneer zo’n strategische samenwerking goed plaatsvindt vullen de partners elkaar aan en kan er in totaal meer expertise worden ingezet. Daarnaast blijken zowel de kosten van het innovatieproces zelf als de uitvoer na marktlancering lager door kostenvoordelen in de keten en het delen van de kosten van de partners. De investering is dus lager en de opbrengst hoger. Dit heeft een zeer goed effect op de opbrengst van de investering ofwel de return on investment (ROI).
Onafhankelijke wetenschappers bij onder andere Technische Universiteit Eindhoven in Nederland en University of California Berkeley bevestigen dat open innovatie daadwerkelijk meer succesvol is en dat zulke projecten een grotere ROI hebben.
Daarnaast profiteren organisaties die nu al innoveren op het gebied van circulariteit van nog meer economische voordelen. De Nederlandse en Europese overheden bieden namelijk diverse zeer aantrekkelijk subsidies aan. Specifiek voor samenwerkingsprojecten is er bijvoorbeeld de Subsidie Circulaire Ketenprojecten, waarbij er tot zo’n €120.000 per project besteed kan worden. Dit kan eventueel worden aangevuld met andere subsidies.
Kortom: slimme innovatieprojecten op het gebied van circulariteit kosten minder en leveren meer op.