Een veelvoorkomend struikelblok bij circulaire proposities is dat producten tijdens en na gebruik buiten de invloedsfeer van de organisatie vallen. Wanneer een organisatie tijdens en na de levensduur van het product eigenaar van het product blijft, heb je meer invloed op wat ermee gebeurt. Dit zorgt er ook voor dat het makkelijker, aantrekkelijker en winstgevender kan worden om in te zetten op een lange levensduur van het product.
We zien daarom steeds meer B2C proposities op de markt waarbij producten als een service worden aangeboden. Dit betekent dat je als klant geen product meer koopt, maar een prestatiegarantie. Je koopt dus geen lamp, maar licht. Geen auto, maar vervoer. Dit alles met de continue garantie dat het product blijft doen wat het belooft. Dit zorgt ervoor dat meer bedrijven in plaats van leverancier, partner van hun eigen klant worden. De klantrelatie wordt daarbij belangrijker.
Dat betekent enerzijds dat de totaalbeleving van de klant goed ontworpen moet zijn waarbij de propositie matcht met de behoeften van de doelgroep. Anderzijds wordt een slim ontwerp van het product steeds belangrijker. Door bijvoorbeeld robuuste materialen en reparatiemogelijkheden wordt de levensduur van een product verlengd en door het toevoegen van slimme elektronica kan de beleving van de klant verrijkt worden.